Wat is een verslaving en hoe kom je er vanaf?

Een verslaving, vele zullen het woord kennen, maar wat houdt het nou precies in? Een verslaving is een ziekte. Het is zowel lichamelijk als mentaal. Eigenlijk zeg je ook niet dat iets een verslaving is, maar wanneer iemand verslaafd is. Als jij verslaafd aan iets bent, heb je behoefte om iets te doen of te gebruiken. Deze behoefte is zo sterk dat je het niet kan weerstaan. Na een tijdje wordt een verlangen naar een middel of actie zo sterk dat je er afhankelijk van wordt. In sommige situaties moet je zelfs bepaalde middelen gebruiken, omdat je lichaam bijvoorbeeld niet meer zonder kan. 

Wat zijn er voor verslavingen?

Een verslaving kan je hebben als je bepaalde middelen niet meer kan weerstaan, zoals alcohol en drugs. Dit kan ook van toepassing zijn op bepaalde gewoontes of gedrag dat men vertoont. Voorbeelden van een verslaving aan bepaald gedrag is bijvoorbeeld een gokverslaving of een seksverslaving. Een verslaving heeft een enorme impact op je leven. Zo hebben bepaalde middelen als drank en drugs invloed op je lichamelijke gezondheid. Zo loop je het risico op hart- en leverziekten. Daarnaast kunnen verslavingen ook leiden tot veranderingen in het gedrag, waarbij mensen agressief worden of depressief als zij niet kunnen gebruiken. Je lichaam kan ook afkickverschijnselen vertonen als je de verslaving niet kan voeden. 

Hoe kan je het verhelpen?

Als je een verslaving hebt kan je er afkomen door af te kicken en in therapie te gaan bij bijvoorbeeld Cacn-Verslavingszorg. Een verslaving kan je behandelen door middel van groepstherapieën en individuele therapie. Vaak komt ook een combinatie van de twee voor. Daarnaast wordt er ook vaak gekeken naar de oorzaak van de verslaving. Als je deze aanpakt, zal de kans verkleinen dat iemand een terugval krijgt of aan iets anders verslaafd raakt na de behandelingen. Oorzaken van een verslaving kunnen zijn: een trauma, een persoonlijkheidsstoornis, stemmingsstoornissen en gedragsstoornissen. Je kan er ook voor kiezen om naar een afkickkliniek te gaan, waar je in de kliniek overnacht.